CTR dijital pazarlama alanında çalışan herkesin istese de yabancısı kalamayacağı bir terim. Dijital mecrada reklam verenler için hayati öneme sahip olan tıklama oranı yani CTR’ı bu yazımızda mercek altına aldık. Nedir, ne değildir ve nasıl ölçülür? İşte en basit açıklamasıyla Click Through Rate…
Tıklama Oranı Nedir?
Kullanıcıların gördükleri reklamları ne sıklıkta tıkladığını yüzde cinsinden ifade ederek gösteren bir orandır. İngilizce bir kısaltma olan CTR’ın açılımı: Click Through Rate ‘tir. CTR yani tıklama oranı bir reklam kampanyasının performansını ölçmek için kullandığımız metrikler arasındadır. Bu oranının yüksek olması ne anlama gelir? Yani CTR’ın yüksek olması ne anlama gelir diyecek olursanız; reklamlarınızın ilgi çekici ve alakalı olduğunu tıklama oranınızın yüksekliği sayesinde ölçümleyebilirsiniz.
Peki bir reklam kampanyası için tıklama oranı kaç olmalı ya da kaç olursa yeterlidir? Buna verilecek en doğru cevap: kampanyanın türüne, hedef kitlesine göre değişkenlik gösterebilir diyebiliriz. Örnek olarak; markanızın adına verdiğiniz bir arama ağı reklamın yüzde 60 olabilirken, bir ürün grubu için oluşturduğunuz jenerik denebilecek bir reklamda ise yüzde 8 seviyesinde performans gösterebilir. Bu noktada %8 lik tıklama oranını %60 lık bir marka reklamı ile karşılaştırmak doğru değildir. Bu nedenle oran analizlerini belirli segment / kriterlere ayırmak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Tıklama Oranının ölçüldüğü platformlara bazı örnekler:
- Google Ads arama ağı reklamında kullanılan bir anahtar kelime, reklam grubu, arama ağı için yeniden pazarlama listesi,
- Facebook Ads içerisinde oluşturulmuş kampanyalara bağlı bir reklam seti,
- Bir e-posta içerisinde yer alan “kayıt ol” butonu,
Tıklama oranı nasıl hesaplanır?
Genel olarak hesaplama formülü: Tıklama Sayısı bölü (/) Gösterim Sayısı çarpı (X) 100 şeklindedir. Hesaplamayı bir örnekle sunmak gerekirse; Örneğin bir kampanyanızın 59.800 gösterim aldığını, bu gösterimler sonucunda da 5150 kez tıklama aldığını düşünelim. Tıklama sayımızı gösterim sayımıza bölelim: (5150/59800=0.0861) Çıkan sonucu da 100 ile çarpalım: (0.0861×100=8,61)
Sonuç olarak tıklama oranımızı %8,61 bulmuş oluruz.
Tıklama oranının düşük olmasının nedenleri nelerdir?
- Eğer kampanyanız arama ağına aitse kullandığınız anahtar kelimeler çok genel olabilir. Bu durumda daha spesifik anahtar kelimeler eklemeyi, sizinle ilgisi olmayan terimleri negatif anahtar kelime olarak eklemeyi düşünebilirsiniz.
- İlgi çekici bir metin ve/ya görselin oluşturulmaması hedef kitlenizi ne kadar iyi seçseniz bile size istediğiniz trafiğe (tıklama sayısına) ulaşmanıza engel olabilir. Bu durumda harekete geçirici mesaj ve görseller seçmenizde fayda vardır.
- Genellikle reklam pozisyonu ile tıklama oranları arasında doğru orantı bulunur. Reklam konumunuzu yükseltmeyi deneyebilirsiniz.
- Tanıttığınız ürün veya hizmetin dönemsel olarak ilgi düzeyi düşük olabilir, ya da hizmet verdiğiniz bölgesel alanlar dışında hedefleme yapmış olabilirsiniz. Bu konuda yapacağınız bir optimizasyonla dertlerinizden kurtulabilirsiniz.
Bu örnekler dışında farklı nedenler yüzünden (haftanın günleri, yaşanan olaylar, tatil vb) tıklama oranları düşük olabilir. Bu nedenle birden çok raporu incelemeniz, dönemsel karşılaştırmalar yapmanızda fayda vardır.
CTR konusundaki sorularınızı ve yorumlarınızı bu yazının altına yorum olarak ekleyebilirsiniz.